Pages

Salam blogger......

setelah beberapa hari internet slow bapak pun ter ber,malam ni baru la laju sikit internet kat iium ni....haddoiii............maka blog ini agak usang serta agak tak best sikit....hahaha....

Gamoknye teman berazam start masuk sem baru ni nak menjadi blogger tegar.....tapi nampok gaye nyee tembantot skit la gamokk nye hasrat teman ni......nak challenge blog power laen la kononnyee......hahaha

tengah-tengah malam ni terasa insaf pulak teman.....maka teman terjumpa la artikel ni.....ate nye mike-mike semua boleh la membacenye idokkk........hahahha....


Sebuah kedai roti di kota Homs Syiria ‘menjual’ rotinya dengan bacaan surah Al-Fatihah setelah bangunan dan masjid yang berdekatan dengan kedai itu dihancurkan tentera rezim Assad. Beberapa halaman di laman jejaring sosial Facebook menyebutkan bahawa pada papan yang terletak di atas ‘kedai roti para syuhada’ itu tertulis “Satu roti untuk bacaan surah Al-Fatihah.” Para pemuda yang bekerja di kedai itu membahagi-bahagikan roti secara percuma kepada masyarakat dengan syarat mereka mahu membaca surah Al-Fatihah dan niatnya dikirimkan untuk para syuhada yang berasal dari kota Homs dan kota lainnya di Syiria. Kegiatan ini dilakukan agar warga kota lain terbuka hati untuk menyalurkan bantuan ke Homs.

Menurut salah seorang aktivis Homs, “Anak-anak di sini membaca surah Al-Fatihah untuk mendapatkan sejumlah roti yang akan mereka bahagi-bahagikan ke rumah penduduk.” Tindakan seperti ini, seperti yang dianalisa beberapa pemerhati dan aktivis politik, menunjukkan bahawa rakyat Syiria dapat bersatu untuk menghadapi perang yang sedang dilancarkan oleh rezim Assad. Nampaknya sepotong roti percuma yang didapatkan dengan bacaan surah Al-Fatihah lebih besar kesannya daripada pesawat yang membom wilayah itu dan menghancurkan masjid-masjidnya sehingga mereka tidak memperdulikan tentera pro Assad yang akan menyerang mereka tiba-tiba.

Perlu diingat bahawa Bashar Al-Assad telah mengubah kota Homs menjadi kota bencana kerana dianggap sebagai kubu revolusi Syiria, ini dibuktikan dengan adanya kerosakkan bangunan di mana-mana. Rezim Assad menghentikan pasukan makanan dan ubat-ubatan bagi warga Homs agar mereka menyerah dan undur dari perjuangan melawan Assad. Pada kenyataannya mereka tetap bertahan dan memberikan contoh terbaik kepada semua orang.

sebagai rifleksinya, penulis cuma nak nasihat la kan yang sebenooornye semangat islam itu tidak hanya terletak pada solat dah perkara ibadat sahaja....malah semangat islam itu still lagi boleh mike-mike sekalian tunjuk kat perkara lain....macam yang mike bace artikel kat atas ni....hahahah........selemat beramal......

burookkk benor teman cakap perak........hahaha........

Reactions: 

salam blogger.......
setelah 3 bulan membanting tulang serta bersengkang mata bangun pagi awal bekerja sempena cuti sem,maka penulis sudah kembali lagi menjadi blogger.....walaupun x update lama dah blog ni,tapi still penulis nak ucap terima kasih kepada pembaca yang still follow blog ni serta membaca....haha...padahal blog xfemes pon....hahahhaha.......

kali ni penulis nak cerita pasal decoration sikit pasal sekarang ni penulis tengah addict skit dengan bidang-bidang decoration sikit......pantang jalan-jalan dekat mall mana-mana mesti singgah kedah perabot...bajet macam nak beli perabot la kan......hahahha.....padahal kompartment katil kecik je....hahahhaha.....jom baca jom..........



Gambar-gambar ini diambil dengan angle dari bawah, namun yang unik adalah ketika kita pertama kali melihat gambar ini kita akan berfikir seolah semua benda-benda ini tidak memiliki graviti dan melayang di udara. Dan hal ini jelas terlihat sangat mustahil. Fotografer Jerman Michael Rohde memang mengambil gambar-gambar ini dengan sudut pandang dari bawah namun dia memiliki cara khusus untuk mencipta gambar-gambar ini.


Cara tersebut terdapat pada komponen perabot yang nampak melayang. Rohde mengambar setiap item - baik almari, kerusi, atau tandas - dari bawah dan kemudian edit dengan melakukan pemotongan dan perakitan gambar menjadi satu satu. Hasilnya menarik, perabot itu nampak melayang atau seolah-olah foto itu diambil dari dalam ..

Seperti biasa la komen penulis,gambo ni memang owesome.....penulis pon xtawu macam mana dia buat.............hahahahah...........tu je la nak komen.....hahahhahah

Reactions: 

salam blogger....

apa rasanya kalau manusia jalan ke belakang....pelik ngat aih......mau terkentut jawabnya....hahah...tapi biasa la orang kalau nak buat benda gila,semua benda pon bole jadi.......tapi hat ni cerita pasal Malaysia Book Of Record pulak.....kisah ni lama dah..tapi saja cek nak habaq balik.......jom baca jom.....




Raja pandu kereta mengundur, I. Rajagopal (gambar kecil), 56, bakal melakar sejarah tersendiri apabila merancang memandu secara mengundur pada jarak paling jauh berbanding dua rekod sebelum ini.
Pada penjelajahan sejauh 1,500 kilometer (km) bermula pada 12 Disember 2012 bersempena tarikh 12.12.12 itu, beliau akan menggunakan kereta jenis Proton Saga 1.6 bermula di bandar raya Johor Bahru.

"Dari Johor Bahru, saya akan memandu secara mengundur dengan purata kelajuan 40 kilometer hingga 50 kilometer sejam mengelilingi Semenanjung Malaysia sebelum kembali semula ke Johor Bahru.
"Penjelajahan ini dijangka mengambil masa selama 10 hari," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pada 2008, Rajagopal mencipta rekod pertama memandu secara mengundur dengan purata kelajuan 55 kilometer sejam sejauh 88 kilometer dari Jalan Ungku Puan, Johor Bahru hingga ke pantai peranginan Desaru di Kota Tinggi.



Last words oleh penulis,tobat aku xmau try kalau nak buat macam dia ni.....hahahahhaha

Reactions: 

salam blogger..

fuhhh fuhhhhhhhh.....ambik kau habuk....hahahahhaha.....sesungguh bersawang dah blog ni.....kalau blog yang penuh informatif dah jadi berhabuk,maka jadi blog besawang+berhabuk la jadinya....mampos aku kalau xda orang yang nak baca,,,,,,,,.hahah....seriously penulis memang sibuk sekarang(sibuk la sangat,cehhhh..)....hahaha..... nak buat macam mana...makin hari makin banyak tanggungjawab nak kena  buat......dengan yang tersayang lagi(hehehheheheh),dengan harta benda kerja segala projek kernya nya punnnnnnnn lagi,haddoiiiiiiiiiiil...........hahaha....

tapi entry kali ni penulis nak cerita kisah orang kawen..kawen mana yang tak best....kawen paksa pun kalau dapat bini comey gila-gila pon best jugak kan...hahahha...tapi kali ni kawen best sebab laen dari yang laen..kalau selalu kawen dah bernikah,bersanding bagai semua,tangkap-tangkap gambar habis kodak semua,lepas tu balikkkkkkkk.....hahahhaha.tak ka boring namanya tu kan.....tapi kali ni kisah kawen naek LRT......hahah...jom baca jom..............



Transit aliran ringan (LRT) dan bas RapidKL yang dikendalikan Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) melakar sejarah apabila menjadi pengangkutan awam rasmi bagi rombongan pengantin baru di Selayang dekat sini.

Mohd. Shah Helmi, 24, dan Nor Yusnita Ramli, 26, serta 50 anggota rombongan mereka memilih menggunakan pengangkutan awam itu sebagai menyahut kempen "Kurang Kenderaan, Kurang Pencemaran" anjuran Prasarana.

"Dengan cara ini, kami dapat membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas sekali gus memberi sokongan kepada kempen ini," kata Nor Yusnita, yang merupakan Pembantu Perkhidmatan Pelanggan di Stesen LRT Bukit Jalil sejak tiga tahun lepas.

Beliau berkata, cadangan menaiki LRT dan bas RapidKL ke majlis menyambut menantu di kediaman keluarga suaminya di Taman Wilayah, Selayang mendapat sokongan syarikat itu.

"Syarikat memberi kebenaran kepada kami menggunakan perkhidmatan ini secara percuma," katanya.

Rombongan pengantin itu memulakan perjalanan mereka dari LRT Laluan Ampang pada 11.16 pagi untuk ke Stesen LRT Gombak sebelum menaiki bas RapidKL dan tiba di Taman Wilayah kira-kira 1.30 tengah hari ini.

Mohd. Shah Helmi, yang bertugas sebagai posmen di Pos Laju Batu Caves, turut memeriahkan lagi majlis perkahwinannya dengan kehadiran 15 rakan sekerja yang menaiki motosikal rasmi Pos Malaysia.

Sementara itu, ibu bapa pengantin lelaki iaitu Hamzah Hassan, 54, dan isteri Mailis Anwar, 50, berkata, majlis perkahwinan anak ketiga mereka ini merupakan majlis gemilang yang pernah mereka adakan.

Ketua Stesen Operasi Laluan Ampang, Tarmize Mohd. Ansor berkata, acara seperti ini adalah julung kali diadakan oleh RapidKL bagi tujuan mempromosikan kempen "Kurang Kenderaan, Kurang Pencemaran" kepada orang awam.

"Kempen ini bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna untuk mengurangkan penggantungan terhadap kenderaan persendirian serta memilih untuk menggunakan pengangkutan awam bagi menyelamatkan bumi dan meningkatkan kualiti hidup," katanya.

Kempen anjuran Prasaran itu, yang dimulakan pada 20 September lalu dan akan berlangsung selama setahun.


sebagai ulasan penulis,hampa semua nanti kalau nak kawen,try la buat benda-benda yang pelik sikit,kawen naek lembu ka,kawen majlis sampai setahun ka...........kannnnnnnnnnnn.......hahahha.........kesian bapak hampa semua mau support bayar lembu kalau kawen sampai setahun...hahahhah....wassalam...........

Labels:
Reactions: 

salam blogger..

makin hari makin banyak cerita dari muka surat khabar hat makin hot.....apa taknya,kalau kita baca akhbar harian metro,semuanya hot......hahahahha...sebab tu la akhbar metro laku sikit....hahahaha....

tapi kisah kali ni cerita yang agak kureng la..pasal kisah rumah tangga yang dah macam rumah xada tangga.....dah macam ustaz fazilah kamcah dah....hahaha........

kalau selalu orang yang xkawen ja berani merakan aksi seks mereka,tapi yang dah kawen pon apa kurangnya pasa zaman lani......ni semua akibat pengaruh video seks dah gambar-gambar porno la ni......bila dah terpengaruh mesti la nak tiru kan....haddoiiiiiiiiiiiiiii............akibatnya,runtuhlah keluarga.....tak ka malu namanya tu....haddoiiiiiiiiiiiiiiii.....jom baca kisah ni.....

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Perlis kini mengesan seorang wanita yang sering dipaksa suaminya melakukan aksi seks termasuk di luar tabii di hadapan ketiga-tiga anaknya di ruang tamu rumah sejak tujuh tahun lalu.

Jurucakap JKM negeri berkata, pihaknya mahu mengumpul maklumat lengkap mengenai kejadian terbabit selain cuba memberi khidmat kaunseling dan perlindungan kepada mangsa berusia 30-an serta tiga anaknya berusia tujuh hingga 15 tahun.

Katanya, ketiga-tiga anak mangsa boleh dilindungi di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 bagi menghalang mereka diperlakukan dengan kejam oleh bapa mereka.

“Mangsa yang juga isteri suspek juga boleh dilindungi di bawah Akta Keganasan Rumah Tangga 1994 yang memberi perlindungan kepadanya daripada dianiaya suami walaupun tinggal sebumbung.

“Kami akan berjumpa mangsa bagi mendapatkan gambaran kejadian dan menyiasat kes ini sama ada dia serta anaknya benar diperlakukan sedemikian rupa,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Menurutnya, pada masa sama, pihaknya perlu terlebih dulu mendapatkan laporan perubatan mangsa jika suaminya pernah melakukan hubungan seks di luar tabii ke atasnya.
Katanya, pihaknya juga akan berhubung dengan polis bagi mendapatkan maklumat dan perkembangan siasatan bagi tindakan selanjutnya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita Negeri (JPWN) Perlis, Muhamad Hazimin Jamaludin berkata, pihaknya bersedia untuk memberi khidmat kaunseling kepada mangsa jika dia bercerai, sekali gus bergelar ibu tunggal.
Selain itu, katanya, pihaknya akan membantu daripada segi sokongan moral dan bantuan sokongan perniagaan kepadanya bagi menampung kos kehidupan pada masa depan.

“Di Perlis, terdapat lebih 5,000 ibu tunggal berdaftar dengan JPWN bagi mendapat bantuan yang dimaksudkan.

“Kami bukan menggalakkan mangsa untuk bercerai, cuma mahu orang ramai tahu perceraian itu bukan satu perkara yang bermaksud pengakhiran bagi kehidupan seseorang wanita,” katanya.

Harian Metro semalam melaporkan seorang penjawat awam mengharungi neraka dunia apabila sering dipaksa suaminya melakukan aksi seks termasuk aksi luar tabii di hadapan ketiga-tiga anak mereka di ruang tamu rumah mereka.
Lebih menjijikkan, suami bernafsu binatang itu juga sudah merakam aksi ‘bersama’ mereka sejak dari malam pertama perkahwinan sehingga kini. -HM

satu ja nasihat penulis,kembali kepada ajaran agama pasai agamalah tunjang serta panduan hidup manusia yang amat lengkap...kalau tak,hidup ni tak ubah seperti binatang ja.......(dah macam ustaz dah aku ni....hahhaha).....

Labels:
Reactions: 

salam blogger.....

penulis ingin memohon maaf kerana agak berhabuk lagi kusut masai entry kat blog ni...biasa la,bila umur dah makin meningkat,makin banyak hal dan kerja nak kena buat...hal sudy lagy,cari makan lagi,buah hati lagi....hehehhehe......

tapi untuk artikle kali ini,penulis nak berkongsi tentang pemakanan pulak...memandangkan penulis lani baru nak sedaq yang makanan sebenaqnya kalau xjaga sejak awal lagi,habis la masa tua nanti.......mana taknya,nanti habis berkedut muka kulit nanti bila dah tua...sebabnya makanan yang tak terjaga la masa muda-muda......haaaaaaaaaaaaaaaaaa......jom baca kisah ni......


Minuman soda diet mungkin menjadi kepentingan kepada sesetengah individu yang mengutamakan penjagaan bentuk badan, namun tanpa disedari ia boleh membawa risiko serangan jantung dan angin ahmar.
Menurut kajian diketuai Hannah Gardener dari Sekolah Perubatan Miller, Universiti Miami, golongan dewasa yang minum soda diet setiap hari menghadapi risiko sebanyak 44 peratus lebih tinggi untuk menghidap sakit jantung.

Ia jauh lebih tinggi berbanding sebanyak 22 peratus bagi mereka yang tidak atau jarang mengambil minuman tersebut.

Garderner dan kumpulannya menjalankan kajian terhadap 2,564 orang dewasa di New York yang berusia 69 tahun ke atas.
Kajian itu merumuskan seramai 591 lelaki dan wanita akan menghidap sakit jantung, angin ahmar atau meninggal dunia akibat faktor kardiovaskular dalam tempoh beberapa dekad termasuk 31 peratus daripada 163 orang yang minum soda diet setiap hari dari tarikh kajian dimulakan.

Ditanya apakah soda diet menjadi punca kepada penyakit tersebut, Gardener menjelaskan pihaknya masih belum dapat memastikannya.

"Saya tidak rasa masyarakat perlu mengubah tabiat pemakanan mereka berdasarkan kajian ini kerana ia masih belum jelas dan kajian perlu diteruskan bagi mencari jawapan yang tepat," ujarnya.

Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...