Pages

salam blogger...ceh,gegeh gila tulis salam blogger...hahhahahhaha


bila dh habis dh matrix IIUM ni terasa gatai pulak nk imbau kenangan.......saja la pasai ari  ni sir kelas fizik beta post kt blog dia gambaq-gambaq kelas beta masa hari terakhir kami ada kelas fizik.....kelas fizik la aq rasa kelas terbaek pasai selalu ja sebelum ni dapat kelas xbes kot.....bila dapat kawan2 sekelas sekepala,lctrer pulak dapat garang.....

dh bila dapat madame bes nk mampuih pulak,classmate pulak cm xbest,senang cakap baek2 belaka,duduk dalam kelas senyap2 belaka,bunyi kentot pn memg dengar la....hahahha.......aq ni gila sikit...dah bila masok kelas macam tu jadi benda terbalik la....maka terpaksa la aku kena jadi diam jugak......alim pn ada jugak kadang2 kena jadi....hahahaha.....

kelas fizik ni agak la best pasal sekelas ngn 3 orang lagi sebilik seasrama searah(orang utaghaaaa).....hahahhah....moga-moga bila dah masok uia kuantan nanti dapat jugak budak kelas baguihhhh-baguih serta classmate yg comeee-comeee.....hahhahahha....dak gitu cik fafau.......hahahha.........




kalau nampak yg nsem aku la tu...mmmg xda org laen dh.........hehehe

tlupa pulak nk wish,kepada mook,gud luck ko exm.....aq tawu ko kuat tidoo..tapi sabar....budak gemok mane leh kuat tido nk exm.....hahahhaha


ambik ko aq letak gamboo teros.....hahahah............suka sangat men natang mekropon tu........hahaha


Labels:
Reactions: 

ilaliqaaaaa IIUM.....hahahha...maksud dia jmpa lagi iium........

dh dekat 2 taun la jugak aq study kt cfs IIUM ni...lastly aq graduate jugak.....ceh padahal xtau lagi la....kena tggu result dlu......mintak-mintak la aq lepas.....takot aku...xmau aq masok balik tmpat tu.....serius nak macam sekolah kot......skema macam sekolah dah aq rasa...dulu masa awal-awal masok igat habis dh zaman skema sekolah....tgk2 ada lagi...nk kena ikot peraturan........kanak2 ribena la......hahhahah

tapi sedih jugak......pasal nak kena cuti sampai 7 BULAN......gilooo apo...hahhahahhah......serius kalu bole aq xmau langsung ada cuti.....xda kawan meh.........aq dekat umah kawan tinggal brapa org ja...yang laen habis masuk penjara....dadah ada,rogol ada,emnyamun ada,yang laen xtau......

UIA ni mmg selalu cuti pelik dari org da.....time kami cuti,time tu la budak U laen xcuti......tepaksa la aq kawan ngn tiang umah aq......mak sll cakap "keluar la bilik tu bagi nmpak dunia sikit"...hehhehehhe...asyik mmbuta ja aq asal balik umah....

masa malam last ngn ari last sblom aq balik kedah macam2 kami buat.....

malam sblom balik tu...kami ramai-ramai fly keluar makan......fly kali last kn.....hahha...pegi KFC....padahal dekat ja pun.....hahahhaha....untuk kali last kn....nk jmpa lagi 7 bulan lagi kt kuantn......cuma nak gitau,fly memang best.Thus,lepas ni pakat-pakat la kita fly......memang nerd terok la sapa yg xpenah fly......hahahhaha



masa nak balik tu,macam biasa la...bila keluar pn fly,masok pn kena la fly.......aku cha ngn budak kecek kelntn(weeng natey) fly ikot masjid.......jahat gilooo.....tapi tpksa...bkn sll..tua2 nnti xleh dh....hahahah...

time ari yang nak balik tu pulak,aku balik sorg2 ja...hampeh kuajar xbes pasal sorang2......dh la kena gendong 4 beg..beg gitar walopn xberat kira berat la 2.....campor beg kecek tu,sekali beg beso roda macam beg sekolah tadika tu ngn hiking beg sbijik.........


dh tu ambik bas dekat jalan duta......kena pulak seat single....bosan lagi...tapi naseb baek dapat seat blkg skli....dapat la usha org.....sllunya bila seat blkg lbh tinggi.....usha habis la suma org kn...hahahhahahhahaha...usha mendanya....depan aq india...tepi kanan 2 org india....depan dia sikit cina 2 org............hahahaha...mana melayu????



smpai kt area mana tah,dh start nmpk sawah padi.....hhaahha....dh mula la zaman kedah aku...dh dekat 2 3 buln aq xbalik kedah......lau kat KL mana la nk nampak sawah padi kn.....kalu nampak tu pn kat  dalam gamba kt dinding muzium negara ja....hehhe.......apapun.....selamat bercutiiiiiiiiiii panjang....................bejanggot la aq............




Labels:
Reactions: 

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah kepada semua umat islam terutama umat islam kat Malaysia ni......moga-moga kita sentiasa menjunjungi role model yg terulung kita iaitu Nabi Muhammad s.a.w.......


taun ni aq xdapat sambut pulak pasai xda buat apa2 pn occasion kt sini...dulu-dulu masa sekolah masa muda-muda dulu setiap taun mesti buat perarakan...hahhah...best betoi jadi budak-budak sekolah.....bole bawak sepandok.....hahhah........


bertindihan pula ngn hari Valentine day taun ni......meh nk jadi ustaz sikit....jangan sambut nohhhhhh.....laghoooooooo.......dulu-dlulu ustaz sekolah aq selalu cakap cm tu.....jadi jangan la sambut.....tau kan sebab apa......haaaaaaaaa,malas nk cerita......


kali ni nk share sikit tentang maulidur rasul ni....moga semakin berpengatahuan kita tentang hari yang mulia ini....aq pun jahil sebenarnya....meh-meh belajaq............










Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalahnabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

tentang bulan Rabiul Awal pulak............

Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal ini dan diantaranya ialah;
  1. Kelahiran junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah. Perbezaan pendapat ini akan disentuh lebih lanjut di bahagian Maulidur Rasul.
  2. Perlantikan Nabi menjadi Rasul. Dibulan Rabiulawal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.
  3. Hijrah Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.
  4. Peperangan Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw diantara tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.
  5. Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.
  6. Abu Bakar ra. menjadi khalifah Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar ra di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah saw.
  7. Pembukaan Iraq Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.
  8. Pembukaan Baitul Muqaddis Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.
  9. Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

marhaban ya marhaban...............................ilaliqaaaa..............hahhahahha........

Labels:
Reactions: 

sapa xsuka BBQ tu memang x normal lah orang tersebut...hahhaha....hafai ayat ni tuan-tuan dan puan-puan ya......


sejak masok IIUM ni,ni kali kedua aq buat BBQ ngn kawan2 blilik aku......kami mmang dh macam family dh...sejak sem 1 lagi......yg first kami BBQ kt PD....yg tu time kami jalan2 sama2 kt PD.......sewa van sebiji pigi bcuti kt PD 2 ari......cuti sem kn,mesti nk jalan2.....tapi yg tu xbest skit psl hujan...kira xmeriah la...ayam pn macam busuk skit....hahhahah......
tapi 3 mggu lepas,kami buat skli lagi.......pasal sem last kn untuk aku ngn shahmi......yg kawan2 laen still ada lgi sem depn...tapi xdapat jumpa dh...kira BBQ penghabisan la ni....hahahhah.......

BBQ kali ni best skit psal port kali ni la yg paling style......bilik kami kat tingkat 4.....tingkat paling atas skli....thus,ats tgkat kami tmpt tagki air ngn ada la space skit......kami sll lepak situ petang2 lepas maen futsal.....lawa pemandangan situ...bole nampak mahallah pmpn trus...........hahahhahahahahhahahahahaha........

malas nk crta,ada la gamba skit2 BBQ kami.......tq kpda sponser kami, AMIR SDN BHD......hahhahah....sapa suruh jadi org KL.....kena la jdi supplier suma.....kami suma org kelntn kedah.......hahahhaha........















walopn untuk kali last kami BBQ kt cfs ni,tapi best.......dh ketagih plk BBQ.....hahhahah.......moga lpas ni akan ada lagi BBQ party ni bila kami dh masok UIA kuantan nnti....................
arios.........................



Labels:
Reactions: 

skg ni dh kol 3 pagi.......lama dh aq xupdate blog ni...ni pun pasal kawan aku kuaja curi port stdy aku la ni.....dh aq xleh nk stdy,online la jawabnya.....dh la miggu depan nk final exm...mana la aq nk stdy ni..................ish.....kuaja............tengok la esok aq nk buat apa kt dia............hahahahha...jahat punya orang..........


miggu depan dh start exm final aku...ceh padahal exm 2 hari ja  pn....hahah.......lps 2 maka mula lah cuti aku yang lama nk mampos....hahahha....7 bulan kot....start 21.2.2011 smpai la buln 9 ni......mcm budak lps spm dh rasa.....rasa mcm penganggur tetap pn bole..hahahah........

post kali ni xda apa pn kn cerita..cuma semester last ni,aq kerap kluar ngn arip ngn shahir,kawan aq dari kedah......aq sll jugak kluar ngn diorg,jalan2,teman beli barang....tapi yang bongoknya pasal asal kluar ja msti makan benda yang sama.....hahaha....KFC la....aq pn xtau napa asyik kluar makan kfc...eh ada la skli makan  burger king........tu pn skli psl mengidam........hahha......






rasanya ni kali last kot aq nk makan kfc kt petaling jaya ni kot...mggu deoan nk balik kedah balik dh....mintak-mintak la kt uia kuantn nanti xada KFC...xmau lagi aq mkn benda yg sma lagi.....haha......
ariosss......................



Labels:
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...